Programele spion – Spyware – reprezintă aplicaţii informatice care culeg informaţii despre utilizatorul calculatorului infestat,  fără ştiinţa sau consimţământul acestuia.

Programele spyware şi adware, în momentul instalării, vor trimite reclame pop-up, vor redirecţiona către anumite site-uri web şi vor monitoriza site-urile web pe care le vizitaţi și vor trimite diverse date de marketing și de comportament. Versiunile extreme pot urmări ce taste sunt apăsate. Programele spion pot determina încetinirea computerului dumneavoastră şi, de asemenea, vă pot face susceptibili în ceea ce priveşte furtul datelor confidenţiale. Dacă sunteţi supus ferestrelor pop-up care apar continuu sau dacă sunteţi redirecţionat cu regularitate către alte site-uri web decât cele pe care le tastaţi în browserul dumneavoastră, computerul dumneavoastră este posibil să fi fost infectat cu programe spion.

Măsuri de protecţie:

o   Nu daţi click pe opţiuni înşelătoare/suspicioase din ferestre de pop-up;

o   Păstraţi programele antispyware activate şi la zi;

o   Nu instalaţi nici un fel de software fără aprobarea prealabilă a administratorului IT;

o   Daca observaţi încetinirea performantelor calculatorului sau apariţia excesivă de ferestre pop-up, contactaţi administratorul IT.

  Pentru a elimina programul spion, executaţi imediat o scanare completă a computerului dumneavoastră cu software-ul antivirus şi, dacă este cazul, folosiți un produs legal, conceput special pentru a elimina programele spion. Pentru a evita infectarea cu programe spion, limitaţi cookie-urile din preferinţele browserului dumneavoastră, nu dați click niciodată pe linkuri cu ferestre pop-up şi fiţi atenţi la software-urile care pot fi descărcate gratis din surse nesigure.


Help with Search courses